FR
NL
Vragen? Bel +32 53 41 70 13 
Verdeeld door SB Solutions
bescherming van spouwisolatie tegen doorslaand vocht

Het probleem

Spouwmuren werden voor het eerst gebouwd rond 1890 als bescherming tegen doorslaand regenwater, en geleidelijk aan werd bouwen met een spouw de norm. Het buitenspouwblad, dat waterdoorlatend kan zijn,  fungeert als 'regenscherm' rondom het gebouw, maar is daarom zelf niet bestand tegen doorslag van door winddruk gedreven regen. Het doorslaand water loopt dan via de spouw naar beneden waar het via open stootvoegen wordt afgevoerd. Vanaf de energiecrisis in  jaren 70 van vorige eeuw werd de spouw gebruikt om isolatie aan te brengen, meestal volgens het principe van de 'gedeeltelijke spouwvulling'.  Vandaag worden alle gebouwen opgetrokken met spouwisolatie, en vele duizenden huizen die werden ontworpen en gebouwd met 'vrije' spouw worden na-geïsoleerd met diverse spouwvullingen. Anderzijds zijn er de problemen met verkeerd geplaatste of 'uitgezakte'  isolatiematten of -platen waardoor overbruggingen ontstaan tussen buiten- en binnenspouwblad.

Sinds de introductie van na-isolatie van spouwmuren werden de technieken en materialen verbeterd, maar het gebruik van bepaalde isolatiematerialen wordt wel beperkt door de omgevingsfactoren en gevelhoogte.
In de Technische Voorlichtingsnota nr 246 van het W.T.C.B. wordt uitvoerig beschreven aan welke voorwaarden de gevel moet voldoen om na-isolatie toe te laten, en welke punten uitvoerig moeten onderzocht worden voor met de isolatie wordt aangevangen. En daaruit blijkt dat correcte na-isolatie een vrij complexe materie is. Zo moet het buitenspouwblad zeer vorstbestendig zijn en de voegen in heel goede staat, en moet de spouw zelf vrij zijn van alle mogelijke overbruggingen door mortelresten enz.

In de praktijk zien we echter dat met deze raadgevingen te weinig rekening wordt gehouden, en dat de na-isolatie niet altijd even zorgvuldig gebeurt. Er ontstaan in sommige gevallen dus problemen van doorslaand vocht naar het binnenspouwblad, vooral bij zware regenval en storm. Met alle gevolgen van dien: natte vlekken, schade aan afwerking, schimmelvorming, warmteverliezen door de natte muur en natte isolatie enz... 

Vochtdoorslag bij spouwmuren met na-isolatie

De oplossing

Het aanbrengen van Stormdry gevelcrème op het buitenspouwblad maakt de gevel waterafstotend. Dit helpt de gevelstenen en het voegwerk te beschermen tegen weersinvloeden, en laat tegelijk de gevel ademen zodat vocht uit het metselwerk kan ontsnappen. Bij spouwmuren die geïsoleerd zijn, met gedeeltelijke of volledige spouwvulling, zal Stormdry er voor zorgen dat de isolatie droog blijft. In slechtere gevallen waarbij regen is doorgedrongen doorheen het parament en de isolatie nat is geworden zal de doorslag van regenwater gestopt worden waardoor de isolatie langzaam kan uitdrogen. Dit is uiteraard een goedkoper en minder ingrijpend alternatief dan het verwijderen van de isolatie uit de spouw. Bovendien versterkt Stormdry  het energiebesparend vermogen van de bestaande isolatie.

Beschermde en droge spouwisolatie met Stormdry
Façade exposée à la pluie battante

Westgevel met regendoorslag

Natte vlokkenisolatie in de spouw

Voorbeeld van natte vlokkenisolatie

Uitbloeiingen op de gevelsteen ten gevolge van na-isolatie van de spouw

Ook de gevelsteen kan schade oplopen ten gevolge van na-isolatie van de spouw, met name door 'zakwater'. De steen kan niet meer drogen via de spouw (die nu gevuld is), waardoor het regenwater langer in de steen blijft, zakt en daarbij zouten uitspoelt die onderaan uitbloeien. Dit heeft op termijn vorstschade tot gevolg. Dit kan vermeden worden door het aanbrengen van STORMDRY.

Schade ten gevolge van doorslaand vocht door de gevel

De schade ten gevolge van doorslaand vocht kan ernstige proporties aannemen. De muren worden niet alleen nat, maar ook koud met condensatie en schimmelvorming als gevolg.

KOOP NU STORMDRY